Mléko a mléčné výrobky jsou pro naše zdraví důležité. Je to zdroj bílkovin, vápníků a plno jiných vitamínů. To je skutečnost. Děti a mládež mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty a tvaroh, potřebují pro zdravý vývoj svých kostí a zubů.
Tento krátký příspěvek o sýrech se nebude týkat lidí, kteří mají intoleranci na laktózu (mléčný cukr) a alergii na mléko nebo mléčné výrobky. Tito lidé si musí zdroj vápníku a bílkovin získat pro své tělo z jiných potravin.
Čerstvé, tvrdé a měkké sýry na našem trhu si lidé mohou vybírat ze široké nabídky jak českých, tak zahraničních výrobků. Ale ne každý výrobek je dobré jakosti.
Když se podíváme na výsledky testů sýrů od odborníků, tak těch opravdu kvalitních a chutných výrobků není velké množství.
V české domácnosti podle průzkumu trhu se například z tvrdých sýrů nejvíce kupuje Eidam, Gouda a Čedar. Ale na našem území je více výrobců těchto značek a každý výrobek má své specifické vlastnosti, jak v chuti, tak ve složení.
Tvrdé sýry mají toto složení, které je prezentováno na obalech, podle ingrediencí by se měl spotřebitel rozhodnout, co si koupí. Je velmi důležité něco vědět o podílu sušiny, tuku a bílkovin. Je důležitá i barva a vůně sýru.
Na štítku jsou informace o složení:
· tuk v sušině v %
· obsah sušiny v % složení
· pasterované mléko
· jedlá sůl
· mléčné kultury
· země původu
Nejlepší hodnocení například plátkového eidamského sýru získal Šumavský eidam 30%, který má toto složení: tuk v sušině 30%, obsah sušiny 47%, jedlá sůl, mléčné kultury, země původu: Česko, mlékárna Klatovy.
Měkké sýry jsou v domácnostech velmi oblíbené.
Vyrábějí se už od roku 1911. O tavených sýrech se psalo už mnoho znevažujících a nepravdivých článků, o jejich významu v našem jídelníčku. Ale pravda podle skutečných odborníků je jiná. Pro výrobu tavených sýrů se používá naprosto kvalitní přírodní sýr s odpovídajícím prozráním, protože dochází k míchání mladší i starší suroviny.
Ve směsi je potřebný poměr mléčných bílkovin (kaseinů) o vhodné délce, které tvoří strukturu taveného sýra. Vše si každý výrobce tavených sýrů pečlivě hlídá, aby do tavírny ohledně zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti byla dodávána pouze kvalitní surovina. V žádném případě nesmí být surovina závadná, například: zaplesnivělé sýry. Pro výrobu tavených sýrů se mohou použít i zdravé přírodní sýry, které mají pouze mechanické vady, např. špatný tvar nebo určitou deformaci, nebo sýry s nedodrženým obsahem sušiny.
Začátkem léta 2016 na českém a slovenském trhu se objevil lahodný tavený sýrVeselá kráva bez „éček“.
Nová významná receptura Veselé krávy bez „éček“ neobsahuje žádné přídatné látky a žádné tavící soli, ty jsou nahrazeny surovinami na bázi mléka. Složení tohoto taveného sýru je: mléko, máslo, tvaroh a sýr Čedar. Sýr má certifikát kvality a splňuje v plné míře náročné požadavky při výrobě. Pro zajímavost, tento tavený sýr s inovovanou recepturou vyrábí výrobní závod Bel Sýry v Michalovcích na Slovensku.
Vlastnosti taveného sýru Veselá krávabez „éček“: lahodná chuť, kvalitní složení a přijatelná cena.
Mezinárodní francouzská firma Bel, která má výrobní závody jak v Čechách, tak na Slovensku, je jednou z největších výrobců balených sýrů, její oblíbené a kvalitní výrobky pod názvy Veselá kráva, Kiri, Mini Babybel a Leedammer určitě poznáte.
Pokud se rozhodnete a zakoupíte si sýr Veselá kráva bez „éček“, věříme, že nebudete litovat a obohatíte si tak svůj jídelníček o zdravou potravinu.